Om Norrlands trä - Norrlands trä
Kök designat av Lotta Agaton och Norrlands trä

Om Norrlands trä

Vi är en specialiserad träförädling som drivs av ett passionerat intresse för trä. Vår produktion vilar på tradition och, sedan många generationer, nedärvd yrkesskicklighet. Det är vi stolta över. Vi använder modern teknik för att effektivisera och hitta nya lösningar, men den mänskliga handen är i högsta grad fortfarande närvarande.

Vad vi vill

Varenda bräda med vårt namn går att härleda till samma plats: träförädlingen i samhället Älandsbro norr om Härnösand. Det är här vi producerar de mest högkvalitativa panelerna och trägolven av det bästa den norrländska skogen kan erbjuda. Trägolv och träpaneler är en del av vårt kulturarv. Trä är ett levande material som vi respekterar. Därför lever vi efter devisen att det krävs mycket tid och kunskap när vi hanterar massivt trä. Vi tycker att råvaran förtjänar att förvaltas med aktning. Och det märks i kvaliteten på våra trägolv och paneler. För oss är människan i fokus. Det är viktigt för oss att funktion och formgivning harmoniserar så att våra paneler och golv skapar både vackra och funktionella utrymmen att leva med länge. Kort sagt: vi vill skapa bättre livsmiljö i varje rum.

Varför Norrlands trä?

Sedan starten 1964 har Norrlands trä medvetet satsat på utveckling. Det sitter i väggarna, som givetvis är av trä, att våga satsa och göra nytt och bättre. Det, tillsammans med ett stort och äkta engagemang och förmågan att fatta rätt beslut i rätt tid, har lett till produkter som är ledande vad gäller såväl kvalitet som design. Vi respekterar råvaran och det märks helt enkelt i våra produkter.

Det handlar om fuktkvoten

Ju högre fuktkvot en träpanel innehåller när den flyttar in i ditt hem, desto mer rörelse blir det troligtvis i träet för att det kommer att torka. Vi torkar våra träpaneler och golv till en fuktkvot på åtta procent. Det är lika låg grad som man återfinner i möbler. Det ger ett stabilt och hållbart material som är optimalt anpassat efter det nordiska inomhusklimatet. Vi erbjuder också träpaneler med högre fuktkvot, 12 respektive 16 procent, som passar i rum med högre fuktighet, som till exempel uterum. Eller om man helt enkelt föredrar charmen med lätt kupade brädor som torkar isär.

Det börjar och slutar med hållbarhet

Hållbarhet och miljö är inga specialämnen för oss. De norrländska skogarna som omger oss är vår främsta råvara och att respektera miljön kommer naturligt. Vi använder vattenbaserade färger och många av våra produkter är certifierade enligt FSC. Dessutom tar vi tillvara på hyvelspillet och använder det för att tillverka pellets som vi säljer lokalt och använder för att värma upp våra lokaler.

Historien om Norrlands trä

Allting började med Tage Frycklund. Han växte upp i syskonskara om 12 i Västerbottniska Brännäs. Barndomshemmet var fattigt och Tage gav sig tidigt ut för att bygga sin egen lycka. När han 1964, som 36-åring, grundade Norrlands trä hade han samlat på sig ett gediget yrkeskunnande inom skog, sågverk och brädgårdar. 1973 är en milstolpe i Norrlands träs historia. Då köpte Tage Nässlandssunds Sågverk och gick därmed från att bedriva grossistverksamhet till att tillverka egna produkter. Sågen avvecklades och ett helt nytt hyvleri byggdes. Ambitionen var att övergå från sågverk till högre förädling av sågade trävaror, något som i dag är företagets kärnverksamhet. 1993 uppnådde Tage pensionsålder och 1994 övertogs företaget av hans barn. Samtidigt påbörjade Norrlands trä en förändring av sin produktmix och inriktade sig mot allt mer avancerade och förädlade produkter. Norrlands trä är idag specialiserade på att ytbehandla produkter.

Stäng