Inreda med furugolv
Ett furugolv är en varm och mjuk naturprodukt. Att låta fotsulorna möta skogen på morgonen är en oslagbar känsla. Våra furugolv kommer från svenska skogar.
Välja golv
Golvet ger en grundläggande känsla i rummet. Vilket golv du ska välja beror på underlag, utrymme och dina önskemål. Det är bra att tänka igenom olika faktorer före köp. Hur är golvet att gå på? Hur känsligt är det? Hur fungerar det med montering och underhåll? Vill du ha ett borstat golv i mer utsatta rum, som till exempel köket?
På betongplatta är furuparkett (även kallad furulamell) att föredra eftersom det är ett klickgolv som inte skruvas. Ett massivt golv som är minst 25 millimeter tjockt är självbärande och kan läggas direkt på reglar. Båda golven kan slipas, men ett massivt golv går att slipa fler gånger.
Ytan skapar känsla
Trägolven från Norrlands trä finns som putsade eller borstade varianter, behandlade eller obehandlade med infärgad eller klar behandling. Ett putsat golv är mjukt och skönt, medan ett borstat golv med framträdande struktur är tåligare.
Ett behandlat golv från Norrlands trä har behandlats i flera skikt. Många med både olja och lack för att få oljans djupgående skydd och lackens slitstyrka. Slitskikten är alltid matt lack för ett trägolv med skön och lättskött yta. Eftersom lacken är så matt påminner utseendet mer om ett oljat golv.
Om du ska lacka golvet själv är det bäst att behandla före läggning för att minska risken för att brädorna limmar fast i varandra och ger upphov till ojämnt fördelade springor. Tänk på att inte behandla fjädern eftersom det då kan bli svårt att få ihop golvet. Ett golv som ska oljas behandlas efter läggning. Behandlingen blir alltid bättre av flera och tunna lager istället för få tjocka.
Ett trägolv kan slipas om, och behöver då behandlas på nytt.
Träets fuktkvot styrs av rummets luftfuktighet
Ett levande naturmaterial har många fördelar och uppskattas inte minst för dess härliga känsla. För att skapa en optimal upplevelse är det bra att känna till hur materialet bäst hanteras och då blir fuktkvoten i träet viktig. I en skandinavisk inomhusmiljö kommer träet helt naturligt att torka till cirka åtta procents fuktkvot. För att skapa en stabil och högkvalitativ bräda med minimal rörelse så säkerställer vi att golven från Norrlands trä ligger på just omkring åtta procent.
Det är viktigt att veta att det ändå kommer att förekomma viss rörelse i brädorna. Det beror på att den relativa luftfuktigheten varierar naturligt mellan årstiderna i vårt klimat. Luftfuktigheten är störst under sommaren och hösten, medan vinter och vår är torra perioder som gör träet torrt. Rörelsen sker främst tvärs längdriktningen vilket leder till att mindre springor kan uppstå mellan golvbrädorna.