Trä och känslan av en sömlös inredning - Norrlands trä

Trä och känslan av en sömlös inredning

Senaste åren har vi sett många moderna miljöer där trä fått spela huvudrollen. Så även i detta lilla hem där ljust trä får möta mörkt trä. Stora fönster låter naturen utanför vara nära och ljuset spela vackert över de borstade träbrädorna. Andra naturliga material som sten, lin och ull ses som detaljer.

Att trä är i tiden kan bero på att materialet är hållbart och talar till våra hjärtan och vårt ursprung. Att inreda med trä är inget nytt, utan en tradition i ett skogsland som Sverige – precis som i flera av våra skandinaviska grannländer. Många är vi som fascineras av träets vackra yta, som skapar harmoniska och mjuka hem.

 

Näst efter gran är tall vårt vanligaste träd i Sverige. När tallen används kallas träet för furu och furu är bra att både bygga och inreda med. Kanske har du suttit i en gammal timmerstuga och låtit dig omslutas i furustockarnas trygga famn. Doften och känslan av trä som skyddar oss nu, och tidigare våra förfäder, är speciell. Furu kan också ha traumatiserat några av oss som är lite äldre som minns furuinredningen från 70-talet. Då var träet glansigt lackat och fanns på såväl väggar, tak och golv som köksluckor, möbler och kanske även ljusstaken. Glada blev vi sen, när vi kom på att det gick att måla träet. När vi åter vill inreda med trärena ytor jobbar vi med kontraster.

 

Genom att lasera furun kan den ljusa träkänslan bevaras, eftersom trä helt naturligt mörknar med tiden. När träet är behandlat är det också enklare att hålla rent. Tidigare användes träpanel på väggar och tak som hade en fuktkvot på 16%, och torkningen som skedde efter montering gav springor och kupade bräder. När du använder trä som har den fuktkvot som trä får i inomhusmiljöer (8%) skapas en elegantare och mer stilren känsla.

I det här hemmet har samma struktur valts på både panel och golv. Borstad slätspont och ett massivt borstat trägolv som båda är laserade. En borstad yta har behandlats med roterande borstar som avlägsnat den mjuka vårveden på ytan. Resultatet är en tåligare produkt med tydlig trästruktur.

 

I ett litet hem är förvaringen ofta en utmaning. Här har utrymmet ovanför dörren använts genom ett hyllplan som går från vägg till vägg med några förvaringslådor. Till vänster är en skjutdörr byggd av träpanel som döljer den största förvaringen.

Även i sovrummet finns en inbyggd garderob där dörren likt gardinerna sträcker sig från golv till tak. Här är tanken att skapa ett avkopplande sovrum med återhållsamma färger och en enhetlig lugn inredning. Den lugna känslan förstärks förstås av utsikten mot skogen.

Ljust och mörkt trä, lin, ull, gröna växter och svarta detaljer i ett stilleben fungerade som inspiration till det här hemmet. Ett stilleben eller en moodboard underlättar och sparar tid i alla beslut som ska tas när ett hem skapas.

Stäng