Snickarens bästa tips vid montering av panel - Norrlands trä

Snickarens bästa tips vid montering av panel

– Jag tycker att det är så roligt att jobba med trä, och det är så vackert med det levande materialet, säger Rasmus Larsson som är snickare på det egna företaget RPJ Bygg. Rasmus har byggt många hus, och när han byggde sitt eget hus gjorde han det helt i trä. Tak och väggar inomhus är träpanel från Norrlands trä.

- Trä är ett flexibelt material, det går ofta att göra om, och det luktar så gott när man sågar i det, berättar Rasmus.

Rasmus 5 bästa tips till dig som ska sätta panel

1. Välj en panel med låg fuktkvot

Genom att välja en panel med 8 procents fuktkvot undviker du kupade brädor eller brädor som torkar isär, som händer med trä som har en högre fuktkvot och placeras i inomhusklimat. Monteringen blir också enklare med en stabil bräda.

2. Var noggrann i början så går resten av arbetet smidigt.

Att montera panel är egentligen inte särskilt svårt, men man måste vara väldigt noggrann i början så att det blir rakt. Först mäter man rummets bredd och längd. Genom att dela rummets bredd med panelens bredd får man reda på hur många bräder som går åt, och hur mycket första och sista brädan ska klyvas.
– Om man är noggrann i början och har koll på måtten är det oftast bara att mata på sen, säger Rasmus. Var bara lite uppmärksam på att inte skada eventuell diffusionsplast när du skjuter i dyckerten.

3. Låt träets egenskaper synas.

Att trä är ett levande material ger flera härliga egenskaper och en variation i utseendet. Ser du något som du inte accepterar i utseendet är det lätt att kapa bort. Bitarna du får kvar kan du använda som start- eller slutbräda på ett kommande varv. Men tänk på att det också är variationen i utseendet som ger personlighet till ditt tak eller vägg och visar att du använt äkta trä. Och att mycket kapande kommer att ge dig en dyrare slutprodukt.

4. Se till att brädorna sitter ordentligt mot varandra.

Brädorna monteras från en vägg till den andra och behöver sitta i varandra ordentligt. Känn med handen på baksidan att brädorna sitter tätt. Kontrollmät när du börjar närma dig slutet av rummet; det kan hända att du behöver justera brädorna lite så att du hamnar rakt mot väggen. För att få bredden på sista brädan mäter du från väggen till kanten på fjädern. När taket är monterat bör det vara ca en cm till väggen. På så sätt kan taket röra sig om träet skulle svälla för att luftfuktigheten ändras i rummet. Luftfuktigheten inomhus ändras med årstiderna.

5. Välj en färdigbehandlad panel och hoppa över målningsmomentet.

– Jag gillar att välja träpaneler som är färdigbehandlade. Då är det bara lister som behöver monteras innan väggen eller taket är klart, säger Rasmus.

Stäng