Renovera med omsorg i ett gammalt hus - Norrlands trä

Renovera med omsorg i ett gammalt hus

Drömmen om att rusta upp ett äldre hus lockar många kreativa själar. Och det finns goda skäl att inreda med trä på golv, väggar och tak. Inspireras av husets historia och renovera hållbart och tidlöst med kloka knep och norrländsk furu.

Ta vara på husets historia

Ett sätt att visa omtanke om husets karaktär är att bevara och rusta upp. Ofta har äldre hus haft träpanel, och den kan finnas kvar bakom tapeten. Att inreda med mycket trä är en gammal tradition, men också en hållbar trend. Med träväggar, mjuka furugolv och naturnära färger kan du skapa en tidlös helhetskänsla även i ett hus som rymmer spår från flera epoker.

Prata med proffs

Äldre hus är ofta planerade och byggda med eftertanke och gediget hantverk. Om planlösningen behöver ändras är en pratstund med en arkitekt ofta en klok (och förhållandevis liten) investering.

 

Varje materialval gör skillnad i ett hem. Furu kan bland annat bidra till bättre inomhusluft, tack vare sin förmåga att balansera luftfuktigheten. Trä är dessutom det enda förnyelsebara byggmaterialet och finns hos oss här i Sverige. Rådgör gärna med våra återförsäljare vid planeringen.

Ombonat och trivsamt med träpanel

Träpanel på väggarna och en platsbyggd sittbänk med matchande hatthylla skapar en trygg och ombonad känsla i hallen. Måla allt i samma färg för en känsla av mer lugn och rymd i rummet. Och passa gärna på att bygga in dold förvaring i bänken.

Skapa en skön akustik

Ljud gör mycket för upplevelsen av ett hem. Furu är ett relativt mjukt träslag som kan bidra till en mjuk och behaglig akustik, tillsammans med textilier som mattor och gardiner.

 

Trä har även en förmåga att addera lugn och värme, ett trapphus i trä känns välkomnande och tryggt. Kombinera målade trappsteg med en vit pärlspont för fin kontrast och en tidlös känsla.

Stäng