Nybyggt attefallshus med smarta lösningar - Norrlands trä

Nybyggt attefallshus med smarta lösningar

På Bjärehalvön i Skåne har inredningsjournalisten Niki Brantmark med familj byggt ett litet välplanerat attefallshus. Stugan blev klar i somras och används flitigt av hela familjen.

 

Niki är uppväxt i London men bor sedan 18 år tillbaka i Malmö och driver bland annat det inspirerande och framgångsrika kontot My Scandinavian Home. Och just skandinavisk design ligger henne varmt om hjärtat. Niki uppskattar det härliga lugn och välbalanserade uttrycket i skandinaviska hem, och speciellt hur man jobbar med naturmaterial som gör att naturen aldrig känns långt borta.

På frågan vad hon ser som den största skillnaden mellan den engelska och den skandinaviska designen, svarar Niki:

– Den skandinaviska designen är mer minimalistisk än den engelska. Svenska hem tenderar att vara mindre plottriga och karaktäriseras av rena linjer och en perfekt kombination mellan form och funktion.

När idén om stugan föddes kontaktade Niki en arkitekt hon gillade. De jobbade tillsammans med att få fram en avslappnad modern stil som samspelar med omgivande arkitektur. Materialen har varit viktiga och valts med omsorg. Naturmaterial har används flitigt, och trä är materialet som genomsyrar stugan från exteriör till interiör. Relationen till trä och skog har funnits sedan barnsben då Niki växte upp granne med skogen, i utkanten av London. Om nätterna kunde de höra ugglorna och rävarna; om dagarna känna den fantastiska doften av skog. För Niki var trä ett självklart val till väggar, tak och golv. Träet ger en naturlig, lugn och skandinavisk grundkänsla till stugan.

Ljust och skandinaviskt i Nikis stuga.

Ljust och skandinaviskt i Nikis stuga.

Men hur ska man tänka när man ska välja träpanel och trägolv?

– Stilen på träpanelen kommer ha en stor påverkan på det övergripande intrycket. Vissa paneler har ett mer traditionellt uttryck och andra ett mer modernt. Det är viktigt att förstå det här, och ta sig tid att välja den stil och färg som passar den övergripande känslan som du vill skapa, berättar Niki och fortsätter – När det gäller val av golv så tänk över hur utrymmet kommer att användas och vad du förväntar dig av materialet. Om hållfasthet är viktigt för dig, och i ett utrymme med stort flöde av människor, är ett hårdare golv än furu ett bättre val. Jag visste att jag ville ha ljus furu, det ser så fräscht ut och ådringen ger så mycket värme till interiören. Det är ett mjukt golv men jag älskar också att se hur trä åldras. Jag tycker att trä blir vackrare med tiden, och att märken är spår av ett liv som levts väl.

Niki gillar furugolvets värme.

Niki gillar furugolvets värme.

När Niki skapade en moodboard för bygget gjorde hon mycket research. Norrlands trä dök upp flera gånger med sina träpaneler och trägolv.

– Träpanelerna och trägolven från Norrlands trä var precis det jag sökte efter. Vi var så nervösa i början eftersom det är en stor investering att bygga hus. Men resultatet har verkligen blivit bättre än vad vi hade föreställt oss, och vi älskar att spendera vår tid här.

“We wouldn’t change a thing! The wood panelling we have on our walls is spot on for creating that relaxed yet contemporary cabin vibe! We love it.”

Smarta lådor under sängen med fronter av träpanel.

Smarta lådor under sängen med fronter av träpanel.

Av några spillbitar från träpanelen byggde familjen lådfronter till två stora lådor under dubbelsängen. Enligt Niki är smart förvaring en nyckel till att skapa det trivsamt och organiserat i ett litet boende. Niki tipsar även om att välja funktionella möbler som gärna har flera användningsområden. Deras soffa kan också bli en säng, och bordet kan göras större med iläggsskivor. Att bordet är runt gör att det tar upp mindre golvyta och är enklare att gå omkring.

Stäng