Norrländskt furugolv sätter tonen när skånelänga från 1800-talet renoveras. - Norrlands trä

Norrländskt furugolv sätter tonen när skånelänga från 1800-talet renoveras.

Ett brustet vattenrör på övervåningen totalförstörde familjen Lindbergs gamla hus på Österlen. Efter en omfattande renovering som innebar allt från rivning, torkning och sanering är nu skånelängan tillbaka i toppskick. Målbilden är äntligen verklighet – att kunna gå barfota på ett solvarmt trägolv, känna doften av kärnvirket och ha en del av Norrland stadigt under fötterna för otaliga år framöver.

Solen kastar sina första strålar över de lena golvtiljorna och nyputsade väggarna i skånelängan på Österlen. På ytan vittnar inget om den utmaning som familjen Lindberg stod inför för drygt ett år sedan. Ett vattenrör brast på övervåningen och ledde till omfattande skador på deras hus. Men med en stark vilja och visionen om att återuppliva husets forna glans påbörjades renoveringen omedelbart.

Ett vattenrör brast på övervåningen och ledde till omfattande skador på deras hus.

Ett vattenrör brast på övervåningen och ledde till omfattande skador på deras hus.

För familjen, som har sin permanenta bostad i Norrbotten, blev det en tuff tid och delar av renoveringen sköttes på distans. Inredning ligger Jessica Lindberg varmt om hjärtat, på hennes instagramkonto @rangas_etc delar hon med sig av inspirerande bilder från sina hus. Hennes fokus i huset på Österlen har varit att använda klassiska material som harmonierar med husets traditionella stil. Kombinationen av trä, puts och sten skapar en kontrast mellan det mjuka och det hårda, det släta och det skrovliga.

Valet av golv blev en central del av den omfattande förvandlingen

Familjen ville inte bara ha ett vackert golv, utan även ett tidlöst golv som skulle passa med husets ålder och karaktär. Med blicken riktad norrut mot sina hemtrakter, där det finns lång tradition av hantverksmässig tillverkning av gedigna trägolv, föll valet på ett furugolv från Norrlands trä. De sökte ett hållbart golv från norrländska skogar. I Norrland är klimatet lite tuffare och tallarna växer långsamt vilket ger trä av högre kvalitet – hårdare och tåligare. I Norrlands träs sortimentet av massiva furugolv fanns dimensionerna de sökte och den fina putsade ytan underlättade ytbehandlingen.

“I de större rummen är brädornas dimension 190 mm medan köket som är relativt litet fick något smalare plankor, 143 mm, som gör att rummet upplevs större. Ett smart trick för att skapa en illusion av rymd”

Berättar Jessica.

Men valet av golv gjordes också av praktiska skäl – trägolv är inte bara vackra utan även slitstarka. De kan slipas många gånger och är enkla att ta hand om. Trägolv är en långsiktig investering som skapar ett härligt hem och ökar dess värde över tid. Familjen valde att inte ta den enklaste vägen med ett förbehandlat golv, utan bestämde sig för ett obehandlat furugolv som de själva behandlade med lut och olja. Med åren ska behandlingen ge golvet en subtilt grånad karaktär.

– Genom att luta golvet bromsar vi gulningsprocessen i träet och sedan oljade vi in det med en ofärgad olja. Resultatet är ett golv som är otroligt lent att gå på, tåligt och lättskött, säger Jessica.

Familjen Lindberg har renoverat flera hus och ville behandla golvet till de tre mindre rummen själva.

Hade de haft större rum eller stora sammanhängande ytor hade de valt ett färdigbehandlat golv för att inte riskera ett ojämnt slutresultat. Att behandla själv kräver både tid och noggrannhet. Det krävs också lite mer i underhåll; Jessica såpskurar golvet och behandlar regelbundet de mest utsatta områdena med mer golvolja.

 

Även monteringen gjorde familjen själva och berättar:

Det var enkelt och smidigt att lägga in golvet. Plankorna var raka och fina, och det blev minimalt med spill eftersom vi använde ändsponten. Dimensionerna passade perfekt till våra rum.

Golvet uppfyllde Jessicas höga förväntningar med råge:

Jag trodde nog att ett nytt golv skulle ha svårt att mäta sig med de gamla patinerade golven som legat i huset i närmare hundra år, som nötts och skavts och bar på en historia som vi inte kan återskapa. Men det nya golvet har gett huset ett otroligt lyft och en ny rymd. Golvet hamnar i blickfånget på ett sätt som det gamla aldrig gjorde. Nu är det vi som skapar historia, med ett golv som kommer att bestå långt efter att vi är borta, säger Jessica med ett leende.

Stäng