Inredningstips till fjällstugan - Norrlands trä

Inredningstips till fjällstugan

Inred stugan rofyllt, smart och tidlöst med trä från norrländska skogar. Här är våra tips till dig som vill skapa en oas i fjällen med inspiration från – och omtanke om – vår vackra natur.

Inred med material från naturen

Vi människor mår bra av att vara nära naturen, även inomhus. Mjuk furu på golvet och tidlösa träpaneler på väggar och innertak ger en harmonisk känsla. Kombinera trä med levande växter och tidlösa möbler i naturmaterial för en inredning som håller för framtiden.

 

Mest klimatvänligt är att välja trä från Sverige, som furu från skogarna i norr. En hållbar investering på flera sätt; trä åldras vackert över generationer och kan också enkelt förändras över tid.

Neutrala färger ger lugn och ro

Neutrala nyanser, från vitt till svart via beige, brunt och grått, ger ett lugnt intryck och harmoniserar fint med naturmaterial. Det finns många sätt att vara kreativ med färger när du inreder med trä; från subtila kombinationer till spännande kontraster.

 

Grå paneler till ett ljust trägolv ger till exempel en stilren känsla med varm hemtrevnad. Addera gärna färger som påminner om fjällens natur, som grönt och blått. Och missa inte de svarta inredningsdetaljernas nästan magiska förmåga att lyfta en inredning i trä.

Så får du stugan att kännas större

Skapa känslan av mer rymd med vitmålade träpaneler och ett furugolv som mjuk kontrast. Ljus furu från golv till tak ger en tidlös stämning och upplevelsen av mer yta. Inred på höjden och bygg förvaring ända upp till taket.

 

Frigör golvyta genom att välja möbler på ben och ställ dem en bit ut från väggarna. Lämna gärna sikten fri fram till fönstret för att låta utsikten bli en del av inredningen.

Ett sovrum blir till två med stilrena sovplatser i furu, med två plan och öppningar åt varsitt håll. Om du ska platsbygga en möbel, tänk på att välja en panel som har en fuktkvot på 8% för minimal rörelse i träet.

Ett sovrum blir till två med stilrena sovplatser i furu, med två plan och öppningar åt varsitt håll. Om du ska platsbygga en möbel, tänk på att välja en panel som har en fuktkvot på 8% för minimal rörelse i träet.

Skapa rum i rummet

Kombinera träpaneler och furugolv med olika profiler och nyanser för att dela upp ett rum utan att dela av det. I en öppen planlösning kan träpaneler i olika nyanser skapa känslan av att köksdelen är ett eget rum i rummet. Ett sovrum blir till två med stilrena sovplatser i furu, med två plan och öppningar åt varsitt håll. För känslan av flera rum i rummet är mellanrummen också viktiga. Placera möbler, förvaring och tavlor i grupper och lämna ytorna mellan dem fria.

Ge möblerna flera funktioner

Trä ger många möjligheter för kreativa och stilfulla lösningar, även på en liten yta. Platsbyggd förvaring från golv till tak kan även skärma av mellan aktivitet och vila. Välj en träpanel i samma färg som väggarna eller bryt av med en mörkare nyans. En sänggavel kan rymma en bokhylla och en träbänk kan fungera som både blombord och extra sittplatser.

Stäng