Furugolv på väggar och tak i det anrika timmerhuset i Järvsö - Norrlands trä

Furugolv på väggar och tak i det anrika timmerhuset i Järvsö

I Järvsö, Hälsingland, finner vi Lisa Björners 1800-tals dröm. Ett ikoniskt timmerhus med en insida där furugolv har fått pryda både väggar och tak.

Sedan Lisa och hennes familj flyttade in i huset har det varit viktigt att bevara och återskapa husets hjärta och byggsten, trä. Enligt Lisa har huset tidigare renoverats i en modern stil där man inte tagit hänsyn till husets historia. Nu har samtliga material valts med omsorg för att inte skada, utan istället rekonstruera husets hantverk, med målet att kunna leva ett modernt liv i ett anrikt hus.

 

“ Jag tycker materialval är otroligt viktigt när man inreder ett rum och jag älskar trä”

 

Att inreda med trä på väggar, tak och golv har vi gjort i generationer. Det är en trend som aldrig går ur tiden, något vi alla kan vara överens om. Vi frågade Lisa vad hon tycker är fördelarna med att inreda med trä.
– Jag tycker att trä blir mer levande i jämförelse med ett rum med släta gipsväggar och tak. Trä ger också en varm och rofylld känsla i rummet.

Lisa jobbar som fotograf och har ett estetiskt öga för detaljer, vilket även syns i husets alla rum som är omtänksamt renoverade. Med rötter i Härnösand blev det ett självklart val att Norrlands trä skulle få pryda det stora sovrummets väggar och tak.
– Jag är uppvuxen i Härnösand där Norrlands trä har sin verksamhet så de har alltid funnits nära.

 

Det som är speciellt och lite annorlunda är att sovrummet inte har fått vanlig träpanel på väggar och tak utan ett putsat furugolv. Hur kom ni på idén att använda trägolv på väggar och i tak?
– Det var min sambo som kom med idén och trodde att det skulle fungera. Hans pappa är snickare så de diskuterade det, och det gick ju väldigt bra. Vi fixade det själva på några helger.

 

För Lisa och hennes sambo var det viktigt att deras sovrum skulle bli en rofylld plats att varva ner på, men samtidigt ett rum som känns levande och naturligt. Vi undrar såklart om resultatet blev som ni hade föreställt er?
– Ja det blev bättre faktiskt. Vi sover så gott i rummet nu. Och det känns som vi fått det sovrum vi alltid drömt om.

Har du några tips på vad man kan tänka på vid monteringen?
– När vi satte upp träet i taket mätte vi mycket och ofta. Annars finns det risk att det blir som en solfjäder i slutändan. Egentligen är det samma tanke som när man lägger golv. Det är bra att vara två, då kan en hålla plankan medan den andra spikar. För ett enkelt och smidigt arbete rekommenderar jag att välja ett furugolv som liknar en panel i tjockleken. Det vill säga 15 mm i tjocklek så att det inte blir för tungt och svårjobbat när ni ska sätta upp det i taket. Det är krångligare att montera golv än panel på vägg och tak. Brädorna är tightare på ett golv eftersom de är tillverkade för att klara belastningen från tyngden av människor och möbler. För oss har den här tunna dimensionen fungerat bra, men en tjockare kan vara svårare att montera vilket kan vara bra att tänka på.

Stäng