Från storstadsstress till doft av skog - Norrlands trä

Från storstadsstress till doft av skog

På Alnö, strax utanför Sundsvall, har Cristoffer Öhrling och hans sambo Frida byggt sitt drömhus. Efter några år i Stockholm valde familjen att flytta tillbaka till Västernorrland, och har inte ångrat sig en sekund. Här bor de med havet utanför fönstret, och skogen som närmsta granne.

Timingen kunde knappast ha varit mer perfekt – flyttlasset till det nybyggda huset gick precis när pandemin slog till på allvar. På Alnö kunde familjen byta tunnelbana och trängsel mot lugn och storslagen natur, samtidigt som de har jobb, restauranger och nöjen en knapp halvtimme bort. Den stora anledningen att de hamnade just här var möjligheten att utforma huset precis som de ville. 

 

– Vi ville bygga ett modernt hus som andades funkis, samtidigt som vi ville att det skulle smälta in i omgivningen. Det landade i en L-form som både ger rymd och tar tillvara på väderstreck och utsikt. Alnö är en fantastisk vacker plats, med hav, sandstrand och skog precis inpå knuten. Säger Cristoffer.

Den norrländska skogen breder inte bara ut sig utanför fönstret, utan även över husets golv. Här föll valet tidigt på en putsad och vitlaserad furuparkett från Norrlands trä. 

 

– Förutom att vi lockades av just furu och Norrlands träs lite bredare brädor, så ville vi ha ett så hållbart producerat golv som möjligt. Det känns såklart extra fint att det är gjort just här i Västernorrland, och att det är anpassat efter ett skandinaviskt hem och klimat. Dessutom bidrar det till en varm och harmonisk känsla i hela huset.

Den putsade parketten är bearbetad med sandpapper vilket ger en mjuk och slät yta, och den matta ytbehandlingen Ultra protect Vit gör det lättskött och hållbart. Furuparkett lämpar sig dessutom bra tillsammans med golvvärme, vilket i princip var ett måste i huset då fönstrens storlekar och placeringar gjorde det knepigt med radiatorer. Men det finns några saker att ha i åtanke när man kombinerar träparkett och golvvärme. Dels måste man alltid lägga en fuktspärr mellan värmen och golvet, och dels får värmen på golvytan för furuparkett inte överstiga 27 grader, vilket även gäller under mattor och möbler. Eftersom trä är ett levande material som anpassar sig efter omgivningen ska värmen höjas stegvis för att minimera rörelse i golvet.

Arbetet med huset är en ständigt pågående projekt – något många husägare säkert kan känna igen sig i. Nästa steg för Cristoffer och hans familj är att bygga ett garage på tomten. 

 

– Det är klart att jag ibland önskar att vi var mer klara än vad vi är, men samtidigt är det en del av charmen. Jag kan vila i att det här är en plats vi kommer stanna på länge, och så fort vi är borta så längtar vi hit. Det är en svårslagen känsla att komma innanför dörren och mötas av den hemtrevliga doften av trä och skog.

Stäng