De byggde drömhuset själva – helt i trä - Norrlands trä

De byggde drömhuset själva – helt i trä

För Rasmus och Anna har visionen om ett hem i samklang med naturen fått gå före snabba lösningar. En process som tagit tid och kraft, men gett ett häpnadsväckande resultat.

 

Mitt i de sörmländska skogarna ligger Skogsvilla, en 21 meter lång och fem meter bred kameleont som smälter in bland tallarna. Huset, som är ritat av Jonas Bohlin och Hans Murman och byggt av Rasmus och Anna, är i princip helt gjort av trä – från isoleringsblocken i väggarna till den borstade furuparketten på golvet.

– Vi har båda ett långt och starkt förhållande till skogen, vilket inte bara speglas i platsen vi valt att bo på, utan också i materialvalen. Trä är dels roligt att bygga med, dels är det ett vackert material som andas och utvecklas med tiden, säger Rasmus. 

 

Målet med huset var att göra så lite åverkan på naturen som möjligt. Huset är byggt på pålar för att skona marken, och nästan inga träd tagits ner på tomten. De tunga isoleringsblocken, vars spårade träyta bildar stillastående luft, skulle egentligen ha levererats med kranbil. Istället fick de hyra in en helikopter, något som kostade både tid och pengar. 

 

– Trots att vägen hit var lite krånglig är det en fantastisk känsla att veta att vi byggt i princip allt med våra egna händer, och framför allt – att vi anpassat oss efter naturen, och inte tvärtom.

Varmt, levande och hållbart

Om man skulle råka glömma bort att det är just i naturen man befinner sig, blir man snabbt påmind igen när man kliver in i vardagsrummet. Här sträcker sig ett gigantiskt fönster på 5 x 2,5 meter från golv till tak och skapar en majestätisk inramning av tallarna. Och förutom synen av skog, är doften av den ständigt närvarande via materialvalen. Majoriteten av alla golv är borstad furuparkett från Norrlands trä med ytbehandlingen Ultra protect vit. Innerväggar och tak är klädda med borstad slätspont, vitlaserad och betsad i stengrått och brunt. 

 

– Vi är två extremt noggranna personer som inte vill ta några onödiga genvägar. Samtidigt vet alla som byggt hus eller renoverat att tid är en bristvara. Panelen och golven från Norrlands trä är lätta att montera och behandlingarna gjorde att vi fick färdiga ytskikt snabbt, utan att tumma på kvaliteten. Men det bästa av allt är den varma, ombonade känslan – numera föredrar vi att gå barfota inomhus för att få känna träet under fötterna. 

Hållbarhet är en viktig fråga för Rasmus och Anna, och ytterligare ett skäl till att de valde Norrlands trä. Av tradition torkas ofta träpanel till ungefär 16 procents fuktkvot. När träet sedan möter vårt skandinaviska inomhusklimat fortsätter det torka till 8 procent, vilket gör att brädorna kan kupa sig eller få ojämn sprickbildning. Norrlands trä torkar därför träet till just 8 procent, vilket ger stabila och hållbara träpaneler som rör sig minimalt efter montering.

Att bygga för framtiden 

Skogsvilla är ritad av den välrenommerade formgivaren och inredningsarkitekten Jonas Bohlin, i samarbete med arkitekten Hans Murman. Jonas, som inte ritat många hus innan, nappade på Rasmus hängivenhet till projektet – och utmaningen med den bergiga skogsterrängen. 

 

– Min vision var att huset, i sin skrud och nyans, skulle möta berget, tallarna och mossan. Därför föll valet på cortenstål och grå träpanel. Resultatet blev glädje och harmoni. Huset, utblickarna, skogen och ljuset tillsammans med Rasmus och Annas leenden är i balans. 

 

Jonas egen relation till trä beskriver han som stark, nästan intim. Förutom att formge inredning och möbler av trä har han byggt ett eget hus av trä, invändigt och utvändigt. Och planterat 54 stycken i sin egen trädgård. Hållbarheten är alltid närvarande.

– Närodlat, svensktillverkat och förnyelsebart är mina ledord. Det jag skapar ska hålla i minst 100 år, både gällande form, kvalitet och material. 

 

Riktigt så långt sträcker sig inte planerna för Rasmus och Anna, men de drömmer gärna om framtiden tillsammans i Skogsvilla. 


– Nu ska vi bygga bastu, förråd och utekök. Inom 5-10 år är drömmen en liten snickarverkstad för att kunna fortsätta skapa verklighet av våra idéer. Och vem vet – kanske ett par mindre fötter som också får känna på den härliga träkänslan i golvet…

Inspirerad? Här är Rasmus och Annas bästa husbyggartips:

– Ta in bra byggare som respekterar hantverket, omgivningen och era önskemål. 

– Ta hjälp av en arkitekt

– Våga drömma och tänka utanför boxen!

– Bra saker tar tid. You can’t hurry love! 

Stäng