Betsad brun träpanel och trägolv i drömhus i Åre - Norrlands trä

Betsad brun träpanel och trägolv i drömhus i Åre

Ett stenkast väster om Åres bykärna ligger nybyggda Englandsgården. Huset är beläget med Åresjön och Renfjället på första parkett i söder, och norrut tecknar sig Åreskutans siluett som en magnifik backdrop. Här bor Henrik Windstedt och Tove Liliequist med sönerna Loui och Eddie. För dem var det viktigt att bygga var ett miljösmart hus och det fick ta tid att hitta lokala hållbara material. Brunbetsad träpanel från Norrlands trä var en direkt förälskelse.

 

Familjen har bott i huset mindre än ett halvår men är sedan många år hemma på platsen.
– Jag är uppvuxen några hundra meter härifrån och här på gården bodde min bästa vän David Kantermo när vi var små så jag ränt omkring här så länge jag kan minnas, berättar Henrik.

När marken blev till salu för några år sedan slog Henrik och Tove till, sedan dess har husen på gården hyrts ut i väntan på bygglov. Henrik är professionell skidåkare och har alltid drömt om en egen lift, en dröm som blev verklighet när Saltsjöbadens Slalombacke skänkte en gammal lift mot nedmontering. Medan familjen väntade på att kicka igång bygget så hann Henrik anlägga en liten skidbacke med den införskaffade liften och med belysning driven av solceller som monterades på gårdens lada. Till och med en egen pistmaskin som står parkerad på gården.
– Det är så kul att kunna åka här med kidsen eller polarna. Vi har lagt ner mycket tid och energi på att skapa världens bästa bakgård, men det var det värt, skrattar Henrik.

Till sist var det bara huset som saknades.
– När vi äntligen fick bygglov rev vi den gamla gården som låg här och började bygga det hus som vi så länge drömt om.Det är två år sedan husresan tog sin början och nu står ett fantastiskt modernt ladhus precis intill liften. För Henrik och Tove var det viktigt att välja hållbara material och i den mån de kunde valde de svensktillverkade material.
– Vi ville bygga ett miljösmart hus och valen av material var av största vikt. Precis som alla säger är det 1000 val när man bygger, men så här i efterhand känns det så bra att det fick ta sin tid att hitta det vi sökte.
Husets stomme är av trä, likväl som ytterpanelen och huset är isolerat med återbrukad cellulosa.
Golvet på nedervåningen är av slipad betong.

“Vi slipade upp själva plattan, det blev superfint. För att mjuka upp ville vi ha in trä och vi letade länge för att hitta en fin panel till taket i den del av huset som har öppet i nock. Då vi sökte mörkt trä upplevde vi att utbudet var begränsat, men så hittade vi den brunbetsade furupanelen från Norrlands Trä och vi föll direkt. Att det dessutom är svenskt trä som vuxit i skogarna här i Norrland gjorde valet ännu enklare. Det känns bra i magen, säger Tove.”

Även till övervåningen föll valet på samma takpanel samt ett massivt furugolv med likadan brun bets och borstad yta.
– På övervåningen har vi genomgående snedtak med öppet i nock och panelen ger ett väldigt varmt och ombonat intryck. Tillsammans med det matchande golvet blir det en fin helhet som ger ett lugn åt rummen. Det är också väldigt behagligt att gå på. När du kommer uppför trappan möts du av doften av furu vilket vi älskar, säger Tove.
Familjen fick hjälp att sätta panelen men Henrik agerade hantlangare och assisterade snickarna.
– De var väldigt imponerade över hur rak och fin panelen var, i princip var det inte en enda planka som slagit sig, något som tydligen är vanligt annars. Hantverkarna tyckte att panelen var väldigt smidig att sätta, berättar Henrik.

Det massiva furugolvet som ligger i övervåningens allrum samt i sönernas två sovrum la Henrik själv.
– Det var inte tanken att jag skulle göra det helt själv men ingen hade tid så till sist körde jag på själv ändå. Jag var lite nervös då jag aldrig skruvat ett golv förut men det gick faktiskt över förväntan, avslutar Henrik och visar stolt upp det fina golvet.
Vill du se mer av Englandsgården besök @englandsgarden på Instagram

Stäng