Arkitektritad dröm mitt i skogen - Norrlands trä

Arkitektritad dröm mitt i skogen

Motorvägen leder bort från Stockholms intensiva puls och via en slingrande väg som passerar betesängar, gammal skog och naturreservat nås Rasmus och Annas Skogsvilla; ritad av Jonas Bohlin och byggd av de själva – ja, med stor hjälp från resten av familjen.

Mitt bland tallarna reser sig den långsmala huskroppen. Träden utanför känns påtagligt nära och skapar stillsamma vyer vid varje fönster. Småfåglar och en ekorre förser sig av maten som Rasmus Larsson hängt i ett träd. Ett stilla regn faller på mossbeklädda stenar och stigen som leder fram till huset. Att vara här är som att befinna sig på vad japanerna kallar shinrin yoku – skogsbad eller skogsterapi. Forskare i Japan har visat att vara i skogen gör gott för människors hälsa och välbefinnande. Skogsterapi sägs minska stress och risken för sjukdomar. Och att Rasmus hamnade här är ingen tillfällighet, han har funderat över hur han vill leva och övervägde lägenhet och villa innan han till slut hittade sin drömtomt; där han kunde bygga sitt hus av trä mitt bland träden. Såväl innerpaneler och golv som ytterpanel och stomme är av trä.

Rasmus berättar att han ville att huset skulle vara speciellt och att han hade intresserat sig för Jonas Bohlins arkitektur. Jonas fick fria händer att rita ett hus, och tog tillsammans med Hans Murman fram husets form.

 

– Jag hade inte alls tänkt så här själv men efter bara en kort stund kände jag att Jonas och Hans idé med det långsmala huset var helt rätt, så självklar, säger Rasmus. I vardagsrummet reser sig ett stort fönster som för tankarna till en kyrka; och det är andaktsfullt att se den vackra naturen utanför fönstren. På den övre våningen befinner man sig i höjd med trädkronorna.

 

– När solen skiner genom trädkronorna blir det ett väldigt vackert ljus i huset, berättar Rasmus.

För att inte skada den vackra naturtomten är huset byggt på pålar. Byggblocken sänktes ner med helikopter för att alla träd skulle kunna stå kvar. Förutom att skogen är alldeles inpå knuten blir det en lättskött tomt full med lekplatser för de små. Som snickare såg Rasmus det både prisvärt och roligt att få bygga själv, och att han skulle få alla detaljer precis som han själv ville.

 

– Jag vill inte ha massa saker som jag känner att jag vill göra om i mitt hem, konstaterar Rasmus.

Att huset skulle byggas i trä var ett självklart val. Träkänslan finns överallt. Rasmus jobbar som snickare tillsammans med sin far i det egna företaget RPJ Bygg & Snickeri. De har jobbat med många material men det är tydligt att Rasmus föredrar trä.

 

– Trä är ett så härligt och flexibelt material att jobba med, och så luktar det gott när man sågar i det, menar Rasmus.

I huset syns Rasmus hantverkskunskaper och han har gjort listfria ytor, infrästa lampknappar och vackra detaljer. Varför han valde paneler och golv från Norrlands trä? För att panelerna är lätta att montera; de har bra passform och är ändspontade. Dessutom var det självklart för honom att använda en panel som har rätt fuktkvot för inomhusklimatet (8%) redan vid montering.

 

– Dessutom gillar jag behandlingarna, och det är så härligt när väggen eller taket är klar direkt efter montering, ingen slipning och målning behövs, säger Rasmus.

Stäng