Generellt om att montera furugolv

Ett furugolv är en varm och mjuk naturprodukt. Att låta fotsulorna möta skogen på morgonen är en oslagbar känsla. Våra furugolv kommer från svenska skogar.

Den rätta formen

Golvet ger en grundläggande känsla i rummet. Vilket golv du ska välja beror på underlag, utrymme och dina önskemål. Det är bra att tänka igenom olika faktorer före köp. Hur är golvet att gå på? Hur känsligt är det? Hur fungerar det med montering och underhåll? Vill du ha ett borstat golv i mer utsatta rum, som till exempel köket?

På betongplatta är furuparkett (även kallad furulamell) att föredra eftersom det är ett klickgolv som inte skruvas. Ett massivt golv som är minst 25 millimeter tjockt är självbärande och kan läggas direkt på reglar. Båda golven kan slipas men ett massivt golv tål fler slipningar.

 

Trägolv och golvvärme

Trägolv går bra att kombinera med golvvärme i de fall då du monterar ett massivt golv genom skruvning. Golvvärmen bör höjas stegvis så att rörelsen i träet blir lite i taget. Värmen på golvytan för furuparkett får inte överstiga 27 grader, vilket gäller även under mattor och möbler.

 

Procenten som gör skillnad

Ett levande naturmaterial har många fördelar och uppskattas inte minst för dess härliga känsla. För att skapa en optimal upplevelse är det bra att känna till hur materialet bäst hanteras och då blir fuktkvoten i träet viktig. I en skandinavisk innemiljö kommer träet helt naturligt att torka till cirka åtta procents fuktkvot. För att skapa en stabil och högkvalitativ bräda med minimal rörelse så säkerställer vi att golven från Norrlands trä ligger på just omkring åtta procent.

Det är viktigt att veta att det ändå kommer att förekomma viss rörelse i brädorna. Det beror på att den relativa luftfuktigheten varierar naturligt mellan årstiderna i vårt klimat. Luftfuktigheten är störst under sommaren och hösten, medan vinter och vår är torra perioder som gör träet torrt. Rörelsen sker främst tvärs längdriktningen vilket leder till att mindre springor kan uppstå mellan golvbrädorna.

 

Om ytan

Trägolven från Norrlands trä finns som putsade eller borstade varianter, behandlade eller obehandlade med infärgad eller klar behandling. Ett putsat golv är mjukt och skönt, medan ett borstat golv med framträdande struktur är tåligare. Ett behandlat golv från Norrlands trä har behandlats med både olja och lack för att få oljans djupgående skydd och lackens slitstyrka. Resultatet är ett trägolv med matt och skön yta.

Om du ska lacka golvet själv är det bäst att behandla före läggning för att minska risken för att brädorna limmar fast i varandra och ger upphov till ojämnt fördelade springor. Tänk på att inte behandla fjädern eftersom det då kan bli svårt att få ihop golvet. Ett golv som ska oljas behandlas efter läggning. Behandlingen blir alltid bättre av flera och tunna lager istället för få tjocka.

Ett trägolv kan slipas om, och behöver då behandlas på nytt.

 

Roligare med rätt verktyg

Beroende på hur du väljer att lägga golvet krävs olika verktyg. Förslagsvis hammare, tumstock, stämjärn, vinkeljärn, vinkelhake, kofot, kapsåg, klyvsåg, skruvdragare, bits, trälim, slagkloss, distansklossar, kilar, skruv, limtving om flytande golv, vattenpass, brytbladskniv och penna.

 

Bra underlag för gott resultat

Underlag kan påverka valet av golv. Ett massivt golv går att få så tjockt att det är självbärande vilket innebär att det kan läggas på reglar, medan ett parkettgolv fungerar väl på betongplatta. Tänk alltid på att fuktspärr kan behövas.

 

Att lägga ett golv

Det är inte svårt att lägga ett golv men kräver visst handlag. Vi rekommenderar alltid att skruva fast ett massivt trägolv med golvträskruv. Ett massivt golv kan läggas på gjuten platta genom att limmas mot underlaget som kan vara betong eller spånskiva. Att limma mot fast underlag är krävande och vi rekommenderar att det görs av fackman. Limning och skruvning får aldrig kombineras.

 

Att sköta om furugolv

Regelbunden skötsel sker genom att dammsuga eller sopa golvet och sedan torka ytan med vatten och milt rengöringsmedel. Moppen ska vara väl urvriden före användning. Golvytan ska vara torr inom 1–2 minuter efter torkning. Ta bort fläckar av bär, fett och vin så snart du kan. Om det färdiga golvet behöver skyddstäckas får täta material inte användas. Trägolvet måste kunna ”andas”. Använd aldrig tejp direkt på golvets yta.

För furuparkett gäller att golvets yttemperatur aldrig får överstiga 27 grader Celsius. Det gäller även under mattor och möbler och är särskilt viktigt att tänka på vid golvvärme.

Undergolvskonstruktioner – Massivt furugolv

Golvvärme i nytt träbjälklag

Golvvärme över träbjälklag

Montering på befintligt undergolv

Träbjälklag

Undergolvskonstruktioner – Furuparkett

Befintligt undergolv

Betonggolv med ingjuten golvvärme

Montering på betongplatta med träbaserat flytande undergolv

Stäng